Geòlegs fent anotacions en una sortida a la muntanya

Què hem de dur

Material bàsic d'un geòleg

Element indispensable (tant a l'hivern com a tot l'estiu). Molts tipus de barrets poden ser útils, però el més adient serà de tela transpirable i tindrà les ales amples per protegir-nos del Sol.

La motxilla haurà de ser suficientment gran per poder ficar-hi tot el material que haurem de portar al camp i tota la roba que, potser no farem servir en tota l'estona (com l'anorac, que pot ser bastant voluminós). Generalment, amb una motxilla de 20 litres de capacitat en tindrem prou. Idealment, la millor opció és una motxilla dissenyada especialment per anar a la muntanya (amb els cosits i els materials resistents i impermeables).

És absolutament imprescindible anar al camp ben alimentat. S'haurà de portar menjar i begudes suficients.

Depenent de cada persona, la climatologia i l'època en que hi anem al camp, podrem portar altres accessoris per anar d'excursió: crema solar, guants i bufanda, GPS, navalla multi-usos, prismàtics, etc.

La lupa ens permetrà veure augmentats certs detalls que, a simple vista, poden passar desaparcebuts. Una lupa amb uns 10 augments pot ser-nos molt útil. De vegades es fan servir lupes amb dues lents amb augments diferents, muntades en un mateix xassís.

La brúixola ens servirà per prendre dades geològiques al camp (orientacions de plànols o línies), però també per situar-nos (orientació de mapes, saber cap a quina direcció hem d'anar, etc...). Serà indispensable que porti incorporat un clinòmetre i un nivell. Les millors brúixoles (que són també les més cares) acostumen a ser metàl·liques o porten una carcassa rígida, però als geòlegs ens funcionaran molt bé els models de plàstic resistent i amb tapa. Pel seu transport pot ser-nos molt útil un estoig per penjar al cinturó o un cordill per portar-la penjada al coll.

De vegades pot ser-nos molt útil fer alguna fotografia per completar les observacions que fem al camp. Algunes càmeres digitals ocupen molt poc espai i poden donar molt bon resultat a la llarga.

Moltes funcions i aplicacions associades als dispositius mòbils fan que siguin una eina imprescindible pel treball al camp. Al marge de l’evident connexió que ens proporciona, les utilitats dels smatphones són actualment infinites. En el treball de camp es poden servir per emmagatzemar dades de veu, fotografies i vídeos. També poden servir per orientar-nos, per geoposicionar els llocs, per dibuixar, per mesurar direccions i inclinacions, per augmentar imatges, per connectar-nos a internet... Avui, els dispositius mòbils són imprescindibles en el treball al camp.

La llibreta de camp que millor ens pot servir serà de tapa dura, de dimensions de mitja fulla i amb el llom enquadernat. Un consell: és important, abans d'anar al camp o cada cert temps, de fer fotocòpies de seguretat de la llibreta. També pot ser molt útil posar el nom i un telèfon de contacte per si la perdem.

Per fer anotacions al camp, (a la llibreta, mapes, fotografies aèries, etc.) farem servir llapis normals i de colors. Podrem fer servir portamines i llapis de fusta, però sovint ambdós tipus seran molt útils. Haurem de portar també goma d'esborrar i maquinetes o mines de recanvi. Fer servir un estoig també pot resultar ser molt útil.

Els mapes topogràfics i geològics en paper o la seva consulta digital són fonamentals per orientar-nos i per contextualitzar les observacions de camp.

Un martell de geòleg és molt més robust que un martell de fuster i consta de les següents parts:

  • Un cap amb l'extrem pla (per trencar les mostres de roca) i un cap en punta (ja sigui en cisell o pic). La forma de cisell sol servir per materials tous o per separar làmines. La forma de pic s’utilitza per exercir la màxima pressió o fer palanca, especialment en materials durs.
  • Un mànec, de fusta o metàl·lic. Els mànecs de fusta acaben per trencar-se si se'n fa un ús intensiu, però es poden canviar per un altre mànec de recanvi. El martells amb mànec metàl·lic són d'una sola peça amb el cap i el mànec acostuma a estar revestit de niló. Els martells de mànec metàl·lic són més cars, però són pràcticament indestructibles.

El martell també sol utilitzar-se com a escala per les fotografies.

 

El calçat és molt important. Es recomana que us deixeu aconsellar a les botigues d'esport, tot demanant botes de mitja muntanya o de trekking. Hauran de comptar a les següents característiques:

  • Hauran de ser amb canya (amb protecció del turmell), per tal d'evitar revinclades, les quals són freqüents en treballar a terrenys accidentats.
  • No hauran de ser molt rígides com les botes de muntanya. Serà necessària una certa flexibilitat per poder dur a terme el treball de camp.
  • Hauran de comptar amb una certa impermeabilitat (sobretot si anem al camp en època plujosa). Podran ser de teles impermeables i transpirables al mateix temps, o bé només de pell (en aquest cas haurem de tenir una cura especial, aplicant crema impermeabilitzant cada cert temps).
  • Els mitjons que farem servir dependran de l'època de l'any. Hauran d'escalfar a l'hivern i ser de cotó i gruixuts a l'estiu (per assecar la suor).