Geòlegs fent anotacions en una sortida a la muntanya

Quin temps farà

Totes les persones que treballen a l’aire lliure saben com n’és d’important conèixer amb antelació l’estat del temps. Les previsions meteorològiques també són essencials per aquells que realitzen activitats de camp en Geologia.

Saber anticipadament el temps que es preveu per a la zona de treball és fonamental. Aquesta informació ens ha de permetre:

  • Optar per un o altre tipus de mitjà de transport.
  • Decidir el tipus de vestit i calçat que ens hem de posar.
  • Incorporar al nostre equip bàsic alguns complements que facilitin un treball més còmode: ulleres de sol, barret, paraigües, impermeable, guants, etc.
  • Determinar l’itinerari i el programa de treball.
  • Considerar la necessitat d’anular una sortida si les condicions meteorològiques han d’impedir arribar al lloc de treball, fer les observacions, prendre mesures, fer fotografies, etc. És el cas d’aquelles situacions en que sabem que trobarem el terreny enfangat, boira intensa, superfícies cobertes de neu, fort onatge o marees altes en zones litorals, etc.
  • Avaluar determinats tipus de risc que puguin afectar a la nostra seguretat: perill d’inundació, tempestes elèctriques, allaus de neu, cops de calor, etc. La predicció d’aquests fenòmens facilita que adoptem mesures preventives. Fins i tot pot fer aconsellable no sortir al camp.

Per tal d’informar-nos del temps disposem de molts recursos. A nivell general, podem assabentar-nos de les previsions a través dels diaris, emissores de ràdio, programes informatius de televisió o alguns canals temàtics especialitzats en meteorologia.

Si disposem d’accés a Internet la informació meteorològica pot ser encara molt més precisa si connectem amb determinats serveis existents sobre la xarxa. Us en facilitem alguns:

En el territori català podeu consultar METEOCAT o INFOMET:

Logotip de MeteocatLogotip d'InfoMet

 

 

 

A nivell de l’Estat Espanyol trobareu la Web de la AGENCIA ESTATAL DE METEOROLOGÍA:

Logotip de la AGENCIA ESTATAL de Metereologia

 

 

 

A nivell mundial es poden consultar diversos llocs web:

Logotip de AccuweatherLogotip de meteologixLogotip del tiempo.com